Vrmac Prčanj

“Vrmac” Prčanj je organizacioni deo Instituta za rehabilitaciju Beograd i nalazi se u Boki Kotorskoj, najlepšem zalivu južnog Jadrana. Prčanj je udaljen 8 km od starog grada Kotora, grada  pod zaštitom UNESCO-a i oko 10 km od Tivta,  gde se nalazi međunarodni aerodrom.

Morska voda u zalivu je svrstana u I i II kategoriju čistoće. Srednja godišnja temperatura vazduha u Prčnju iznosi 15,2°C. Najtopliji  mesec je  jul,  sa prosečnom temperaturom iznad 26°C, a najhladniji januar sa  8°C. Prčanj godišnje ima oko 260 sunčanih dana.

“Vrmac” je polivaletna ustanova zdravstveno-turističkog tipa. Medicinski program, dijagnostiku i terapiju sprovodi tim stručnjaka lekara specijalista, terapeuta, sestara, uz primenu savremenih metoda i tehnologija, na najvećem evropskom nivou. Ovde postoje specifični prirodni faktori i dugogodišnje iskustvo u rehabilitaciji, pre svega respiratornih, kardioloških i lokomotornih oboljenja dece i odraslih.

Smeštaj

Ukupni smeštajni kapacitet “Vrmca” je 485 postelja u “B” kategoriji i to 200 kreveta u hotelskom bloku sa dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i 285 kreveta u bungalovima (trenutno se renoviraju). Objekat ima centralno grejanje i vlastitu šljunkovitu plažu, dužine 1000 metara, najdužu u Bokokotorskom zalivu.
Sportski tereni, sale za rekreaciju, organizovani poštanski saobraćaj i prodavnice daju objektu niz sadržaja i mogućnosti za individualne aktivnosti.

DSC_0051DSC_0054

Vrmac je planina i poluostrvo u Crnoj Gori iznad Boke Kotorske. Njen najveći vrh je Sveti Ilija, visok 766 metara. Ostali vrhovi su Velji vrh (712), Čisti vrh (616), Popova glava (584) i Sveti Vid (440).
Vrmac je nastavak planine Lovćen. Poluostrvo Vrmac se nalazi između Kotorskog i Tivatskog zaliva. Prema zapadu, Vrmac se spušta ka prolazu Verige, širokom oko 300 m, koji ga odvaja od Devesinjskog poluostrva sa druge strane Boke Kotorske. Poluostrvo je načinjeno od fliša podložnog eroziji i koji je kontrast obližnjem kraškom terenu. Strme padine otežavaju rast naselja. Vegetacijom Vrmca dominira makija.
Vrmac je u prošlosti  imao veliki strategijski značaj, jer je upravo kroz Verige prolazila granica između Osmanskog carstva i Mletačke republike, pa tako i danas postoje tragovi fortifikacijskih objekata, podignutih radi odbrane granica.
Poluostrvo Vrmac je retko naseljeno. Na obalama su gradići Tivat, Kotor, Lepetani, Stoliv i Prčanj, a unutar poluostrva su sela Gornja i Donja Lastva. Kroz Vrmac je prokopan tunel, dugačak 1.637 metara koji povezuje Kotor sa jadranskom magistralom i ostatkom Crne Gore.

Pravilnik o uslovima pružanja ugostiteljskih usluga u Institutu za rehabilitaciju “Vrmac” Prčanj.