Sauna (Finska sauna, Suva sauna) podstiče rad srca i krvotoka, poboljšava elastičnost krvnih sudova, potpomaže prokrvljenost kože, zglobova i unutrašnjih organa, čisti sve pore, jača i učvršćuje kožu, jača imunitet i podstiče oporavak različitih upalnih procesa na koži, sagoreva kalorije, delotvorna je u borbi protiv celulita, doprinosi mirnom snu i kvalitetnom odmoru, opušta mišiće, ublažava neugodne reumatske bolove u kostima i bolove u mišićima, naročito kod sportista, ublažava stres, izmena toplog i hladnog  aktivira endorfine u mozgu koji proizvode dobro raspoloženje. Redovnim odlascima u saunu, 1-2 puta nedeljno, popravlja se opšte stanje organizma.

Grejanjem granitnog kamenja uz pomoć električne peći u drvenoj kabini sa klupama, ostvaruje se visoka temperatura, a niska vlažnost vazduha koji cirkuliše unutar saune.  Temperatura vazduha u sauni se kreće između 60°C i 80 °C (pri dnu kabine iznosi oko 40 °C, a na vrhu dostiže i 100 °C), dok vlažnost vazduha iznosi 10 do 30 %. U takvim uslovima dolazi do pojačanog znojenja – šire se kapilari, otvaraju pore i počinje znojenje, a suvi vazduh omogućava lako isparavanje znoja što dovodi do hlađenja tela. Sa znojem iz organizma izlaze štetne materije i toksini. Na taj način, osoba može tolerisati visoku temperaturu, ali samo u kratkim vremenskim intervalima i to od 5-20 min. Temperatura kože se podiže na 40-42°C, ali se unutrašnja temperatura podigne samo za 1 stepen.

Korišćenje saune se sastoji od cikličnog boravka u sauni  (10-15 min.), rashlađivanja tela (kratkotrajanim hladnim tuširanjem) i odmaranja (10-15 min.). Dovoljan je jedan ciklus, a mogu se obaviti 2-3, u zavisnosti od uzrasta, stanja, zdravlja i pripremljenosti organizma.

Upotreba hrane i alkoholnog pića u toku posete sauni nije preporučljiva. Preporučljivo je da se unosi dosta tečnosti i to negazirana mineralna voda, prirodni sok ili mineralno-vitaminski napici.

Preporučuje se u kombinaciji sa hidromasačnom kadom i ručnom masačom.

Sauna se ne savetuje osobama sa bolestima srca i krvotoka, visokim pritiskom, bolestima nervnog sistema i sa težim kožnim oboljenjima. Svako ko ima dilemu da li sme da koristi saunu, potrebno je da se posavetuje sa lekarom.

sauna (1)

Efekti korišćenja saune su mnogosturki:

–    Popravlja imunitet – Usled povišene temperature, podstiče se oslobađanje i izlučivanje odbrambenih komponenti u krvi, koje štite od delovanja različitih virusa i bakterija, te stoga sauna jača imunološki sistem organizma.

–    Sagoreva kalorije – Posle jednog korišćenja saune sagorimo oko 300 kalorija

–    Jača srce i kardiovaskularni sistem – Krv brže cirkuliše kroz krvne sudove tako da srcu doprema veću količinu hranjivih materija i kiseonika. Ubrzavanjem cirkulacije pojačava se ishrana kože, zglobova i unutrašnjih organa. Čitav metabolizam organizma se ubrzava.
–    Poboljšava elastičnost krvnih sudova – U kratkim vremenskim intervalima šire se i skupljaju kapilari, arterije i površinske vene, a samim tim one postaju elastične.
–    Ojačava sluznicu disajnih puteva – Sauna sedam puta pojačava prokrvljenost sluzokože disajnih puteva i ona postaje sposobna da se bori sa različitim „napadačima“ koji vrebaju iz vazduha kao što su virusi, bakterije i prašina.  Izuzetno povećava otpornost na kijavicu, prehladu i grip kao najčešćih oboljenja disajnih organa.
–    Doprinosi mirnom snu i kvalitetnom odmoru – Korišćenje saune pre spavanja doprinosi poboljšanju kvaliteta sna i otklanja eventualnu nesanicu.
–    Opušta mišiće – Često korišćenje saune ublažava neugodne reumatske bolove u kostima, artritis, artrozu i bolove u mišićima, naročito kod sportista. Kod povreda mišića i tetiva blagotvoran je boravak u sauna.
–    Higijenski i kozmetički efekat – Samim korišćenjem saune vršimo dubinsko čišćenje organizma, uklanjamo štetne materije i otrove nastale u organizmu, koji se izbacuju iz organizma putem znoja. Koža postaje glatka, nežna i čista, pa se sauna vrlo često koristi i u kozmetičke svrhe.
–    Ublažava stresa – Sama činjenica da ćemo se sat vremena izolovati od svega i da ćemo se posvetiti samom sebi, pozitivna je i pomaže u otklanjanju stresa. Izmena toplog i hladnog  aktivira endorfine u mozgu koji proizvode dobro raspoloženje.

–    Anticelulit efekat – Pojačano znojenje dovodi do izbacivanja viška tečnosti iz ćelija sa kojima se izbacuju i toksini i štetne materije koje nagomilane u ćelijama potkožnog tkiva uzrokuju ovaj estetski nedostatak.