IMG_6137Slana soba je specifično konstruisana prostorija u kojoj su tavanica, zidovi i pod obloženi solju slojem 3-4 cm debljine, sa ciljem imitacije atmosfere prirodne slane pećine. Sama so poreklom je iz Mrtvog mora, koje ima veliki salinitet čak do 9 puta veći od saliniteta obične morske vode. Mikroklima slane sobe je hipoalergijska i aseptična. Temperatura (18-24°C) i vlažnost (40-60%) moraju da se kreću u dozvoljenom opsegu kako bi sama terapija imala optimalan efekat na ljudski organizam. Ovakva sredina omogućava da sama prostorija bude sterilna bez mogućnosti zadržavanja i razvoja štetnih mikroba. Šta više, sterilnost slane sobe je viša od propisane sterilnosti operacionih sala. Lekovita mikroklima postiže se uduvavanjem suvog zasićenog vazduha bogatog najfinijim česticama kamene soli pomoću halogeneratora. Aerosol pored natrijum hlorida sadrži gvožđe, kalcijum, magnezijum, bakar, cink, litijum, selen – minerale koji učestvuju u brojnim fiziološkim procesima organizma, stvarajući atmosferu sa visokom koncetracijom soli i negativnih jona, što povoljno utiče na zdravlje čoveka.

Uloge elemenata prisutnih u soli:

Natrijum – ima uticaj na funkcionalnost srca i na optimalni krvni pritisak, poboljšava stanje kože. Natrijumov jonima važnu ulogu u transportu glukoze i aminokiselina.
Kalijum – snižava krvni prtisak, sprečava oboljenja srca, poboljšava funkciju kože, ima diuretsko dejstvo i pomaže u čišćenju organizma od toksina. Kalijumov jon je u ćelijama neophodan kod metabolizma glukoze, sinteze proteina i kod aktiviranja mnogih enzima.
Magnezijum – element koji oslobada organizam od stresa, ublažava napade astme, smanjuje nervnu napetost, ublažava grčeve.
Kalcijum – predstavlja uporište skeletnog sistema, neophodan je za rast i zdravlje kostiju i zuba, jača otpornost organizma, poseduje antialergijska svojstva, neophodan za zgrušavanje krvi, smanjuje opasnost od bolesti srca.
Gvožde – esencijalni element hemoglobina proteina koji je najvažniji sastojak crvenih krvnih zrnaca, eritrocita i služi kao prenosilac kiseonika iz pluća do svih tkiva, sprečava anemiju, podstiče rad mišića, poboljšava koncentraciju, smanjuje podložnost infekcijama.
Jod – odgovoran za pravilno funkcionisanje štitne žlezde koja reguliše naš metabolizam, rast, razvoj i telesnu težinu.
Litijum – prevencija kod skleroze, bolesti srca i dijabetesa.
Selen – antioksidans, štiti ćelije i tkiva od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, jača delovanje imunološkog sistema, štiti od starenja kože.
Bakar – poboljšava metabolizam, pomaže stvaranju hemoglobina u krvi, olakšava apsorpciju gvožda.
Mangan – deluje kao antioksidans, štiti od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali iz ishrane.
Cink – učestvuje u brojnim telesnim procesima kao što su rast i razvoj kostiju.

Visoka koncentracija negativnih jona (preko 50%) prisutna je na morskoj obali, pećinama, posle kiše ili oluje u blizini reka, na planinama, a u slanoj sobi je koncentracija još veća. Boravak od 40 minuta u slanoj sobi zamenjuje čak tri dana provedena na moru.

Negativni joni imaju korisna biološka dejstva na odbrambeni sistem i metabolizam organizma, odnosno na disanje i kardiovaskularni sistem čoveka. Negativni joni povećavaju oksigenaciju i nivo serotonina u mozgu dovodeći do povećanja mentalne energije, uz smanjenje osećaja apatije i depresije, emocinalne nestabilnosti, nervoze i stresa. Njihov optimalan broj neutrališe u vazduhu mnoge alergene uz smanjenje virulentnosti mikroba. Takođe, negativni joni proređuju učestalost alergijskih i asmatičnih napada uz ublažavanje simptoma tokom istih.

Negativni joni povećavaju protok kiseonika u krv što rezultira raznim pozitivnim efektima kao što su:

– brži oporavak od fizičke iscrpljenosti i umora,
– smanjenjem pospanosti i povišenjem mentalne energije u organizmu,
– stabilizacija funkcija mozga, opuštanjem i smirenošću,
– pročišćavanje krvi povećanjem nivoa kalcijuma i natrijuma,
– normalizuje PH ravnotežu,
– ojačava imunološki sistem,
– pojačavaju vitalnost mišićnog tkiva,
– pospešuju proizvodnju probavnih enzima.

Haloterapija ( “halos” na grčkom znači so) pozitivno utiče na: respiratorni sistem, kožu, metabolizam, imunološki system, ima i blago sedativni, antistresni i relaksirajući efekat, smanjuje umor i neraspoloženje, smanjuje upalu i bol koštanozglobnog sistema.

Terapija u slanoj sobi je efikasna kod čestih prehlada i kašlja, kod hroničnih i povremenih ponavljanih upala grla, krajnika, upala ušiju, virusnih infekcija, alergija, rinitisa. Pomaže i kod hrkanja, alergijskog dermatitisa, psorijaze, alergijskih ekcema, kožnih infekcija, akni i celulita, bolova u zglobovima, artritisa, iscrpljenosti, umora, stresa i nesanice.

Haloterapija je nemedikamentozna i neinvazivna metoda lečenja koja ne zamenjuje klasičnu medikamentoznu terapiju, ali je u većini slučajeva znatno redukuje i skraćuje vreme oporavka, a dovodi i do poboljšanja psihofizičkog stanja i imunološkog sistema čoveka. Ovaj metod ne poznaje starosne granice, pogodan je za sve uzraste, potpuno je prirodan i bez pratećih negativnih efekata za organizam, što često nije slučaj kod farmakološkog lecenja.

Efekti, koji su nastali kao reakcija same soli na štetne mikroorganizme unutar disajnih puteva, mogu biti: povećano lučenje sekreta iz pluća i grla, curenje iz nosa, blagi slani osećaj u ustima i nosu, prolazno crvenilo i svrab na koži kod osoba sa atopijskim građom. Važno je napomenuti da su navedene posledice prolaznog karatera i da predstavljaju prirodan tok oporavka osobe, a nikako da imaju negativno dejstvo na sam organizam.

Slana terapija se kombinuje sa komplementarnim terapijama bojama i muzikom koje dodatno relaksiraju i uravnotežuju psihoemotivno stanje čoveka smanjujući stres, tenziju i bol, čime ubrzavaju ozdravljenje organizma.

Indikacije

– Astma,
– Bronhitis,
– Hronična opstruktivna bolest pluća,
– Kašalj sa gustim i lepljivim sekretom, pušački kašalj,
– Prehlada i grip,
– Laringitis,
– Sinuzitis,
– Upala i infekcija uva,
– Polenska groznica,
– Kijavica i alergije na industrijske i kućne zagađivače,
– Kratak dah, stezanje u grudima,
– Alergijski rinitis,
– Upala krajnika,
– Atopijski dermatitis,
– Psorijaza.

Kontraindikacije

– Kod osoba koja imaju akutna zapaljenja,
– Kod osoba sa povišenom telesnom temperaturom (preko 38°C),
– Kod osoba sa simptomima trovanja,
– Kod osoba koje imaju neko akutno krvarenje dok ono traje,
– Kod osoba sa neregulisanom hipertenzijom,
– Kod osoba sa aktivnom tuberkolozom,
– Kod osoba sa bubrežnom insuficijencijom,
– Kod osoba koje imaju opstruktivnu bolest pluća 3. stepena plućne insuficijencije,
– Kod osoba sa srčanom insuficijencijom i
– Kod trudnica (samo kao mera opreza).