Postcovid rehabilitacija i oporavak u Institutu Selters

POSTCOVID REHABILITACIJA I OPORAVAK U INSTITUTU SELTERS JE UPOTPUNIO ISKUSTVO I RAD SA OBOLELIMA OD VIRUSA SARS-COV 19.

Postcovid rehabilitacija i oporavak

Institut Selters u Mladenovcu, organizaciona jedinica Instituta za rehabilitaciju Beograd, Sokobanjska 17, kao banjsko lečilište najbliže prestonici, odoleva u vremenu epidemije virusa SARS-COV 19, svim izazovima suočenim sa posledicama samog virusa. Od medicinske rehabilitacije i zdravstvenog turizma do crvene zone i borbe da se svaki pojedinac vrati u normalne tokove života, Institut Selters stiče iskustvo više u lečenju i oporavku samih covid pacijenata. Mogućnost preraspodele smeštajnih kapaciteta u dva objekta, stacionar I i stacionar II, organizaciji medicinskog i nemedicinskog osoblja, stvoreni su uslovi za neometano sprovođenje svih medicinskih usluga u rehabilitaciji i lečenju samih covid pacijenata.

Praćenje i oporavak istih, sa većim ili manjim posledicama, nakon terapije i kiseoničke potpore koja se sprovodi neometano, uz nadzor i pod budnim okom lekara i medicinskog osoblja, doprineli su stvaranju uslova za sprovođenje postcovid rehabilitacije i oporavak u Institutu Selters. Vođeni iskustvom u lečenju samih covid pacijenata, postcovid rehabilitacija je neizostavan vid oporavka nakon lečenja od infekcije virusom SARS-COV 19.

Umor, malaksalost, slabost tela i organizma, anksioznost i depresija su deo posledica koje se javljaju kod pojedinaca koji su lečeni u bolničkim uslovima od infekcije virusom i koje ako se ne leče, dovode do ozbiljnih poremećaja i oboljenja u organizmu. Postcovid rehabilitacija sprovodi se individualno, za svakog pojedinca u zavisnosti od trenutnog stanja organizma. Na osnovu toga sprovode se pregledi lekara internista-kardiologa, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, laboratorijske analize i dijagnostičke procedure koje sve skupa daju određenu vrstu terapije. 

Kroz dozirani kineziterapijski tretman, hidrokineziterapijskih vežbi u bazenu sa toplom vodom, plivanje, podvodne masaže u mineralnoj vodi koje blagotvorno deluju na oporavak i opuštanje tela, Selters lekovito blato bogato mineralima, slane sobe koja pospešuje regeneraciju i oporavak disajnih puteva,  sprovodi se postcovid rehabilitacija i oporavak.

Merenje saturacije, ekg, radiološki pregled srca i pluća, ultrazvuk srca, utvđivanje korekcije faktora za procenu rizika za koronarnu aterosklerozu su obavezan dijagnostički tretman u okviru sprovođenja i prepisivanja terapija u postcovid rehabilitaciji. Bogatstvo okruženja Instituta Selters, parkovi na 16 ha površine, bogati četinarima i zelenilom, čist vazduh, staza zdravlja (2km) pogodna za duge šetnje i uživanje u lepoti prirode, mira i tišine, samo su jedan od mnogih pogodnosti koje doprinose oporavku. Sportski tereni za rekreaciju i teretana na otvorenom sa savremenim spravama za vežbanje su deo sadržaja koji doprinose jačanju i održavanju kondicije i imunog sistema. 

Postcovid rehabilitacija u Institutu Selters doprinosi značaju prevencije nastanka mnogih oboljenja i vraćanje u zdrave i normalne tokove svakodnevnog života svakog pojedinca. Pored imunizacije protiv virusa SARS-COV 19 i sprovođenju mera zaštite, oporavak i prevencija od oboljenja su na prvom mestu za bolje i zdravije sutra.