Šta posetiti u Mladenovcu?

O Mladenovcu

Prvi zvanični podaci o naselju pominju se 1528. godine, u turskom popisu stanovništva. Ubrzan razvoj naselja uz prugu počinje 1893. godine, kada ukazom kralja Aleksandra I Obrenovića Mladenovac postaje varoš. U tom periodu se,  u najvećem broju,  doseljavaju zanatlije i trgovci koji su, razvijajući svoje poslovanje, oblikovali Mladenovac tog vremena. Danas Mladenovac, sa svim mesnim zajednicama, broji oko 60 hiljada stanovnika. Nalazi se na 138 metara nadmorske visine i ima umereno kontinentalnu klimu.

Kosmaj

Na oko 13 km od hotela Selters nalazi se  Kosmaj, planina  izuzetne lepote. Krase je listopadna i četinarska šuma, blago podneblje i čak 95 izvora. Visina planine Kosmaj iznosi 628 metara nadmorske visine i posle Avale predstavlja najnižu planinu Šumadije, što izuzetno pogoduje osobama koje žele laganu  i ugodnu šetnju. Planina Kosmaj pruža mogućnosti za hiking (šetnju), vožnju bicikla,  kao i posetu kosmajskim manastirima, spomeniku borcima Kosmajskog odreda na vrhu Kosmaja i spomeniku borcima iz Prvog svetskog rata na vrhu Beli kamen.

Manastir Tresije

Manastir Tresije (kraj 13. veka) nalazi se sa severozapadne strane planine Kosmaj i posvećen je Saboru svetih arhangela. Tokom istorije, manastir je više puta rušen i obnavljan. Obnovljen je početkom 18. veka, od strane monaštva manastira Rakovica.

Spomenik Varovnice

Na vrhu Varovnica, 10 km od Mladenovca, pored puta za selo Šepšin, urađen je spomen – kompleks Varovnice. Kosmajsko – varovnička bitka, koje se vodila od 6. do 9. decembra, mnogo je doprinela ostvarenju najblistavije pobede srpske vojske – pobede na Kolubari.

Markovačko jezero

Na 6 kilometara od Mladenovca, na putu prema Kragujevcu, nalazi se Markovačko jezero. Dugo je oko 1000  i široko oko 500 metara. Nastalo je kao veštačka akumulacija reke Košarne 1965. godine i predstavlja svojevrsno utočište za sportske ribolovce, izletnike i zaljubljenike u prirodu. Jezero poseduje plažu, veslačku stazu, šetalište i par ugostiteljskih objekata.

Pozorišni festival

Ukoliko se zadesite u Mladenovcu početkom oktobra, nemojte propustiti pozorišni festival “Teatar u jednom dejstvu” koji se održava jednom godišnje i počinje  svakog   prvog ponedeljka u oktobru, a traje sedam dana. To je festival takmičarskog karaktera i u njemu učestvuju  renomirana pozorišta naše  zemlje, ali   i pozorišne trupe iz regiona.